Duurzame gastronomie

Een beetje positief ‘activisme’ is nodig als we het hebben over de elementen van duurzaamheid in de culinaire wereld. Daarom ben ik aangesloten bij The Chefs Manifesto en Dutch Cuisine, voortrekkers voor de duurzame gastronomie. En werk ik mee bij de Green Guide. Wist je dat duurzame gastronomie hoort bij SDG2 van de VN? En dat 18 juni de internationale dag van de duurzame gastronomie is?

Wat is dat eigenlijk, duurzame gastronomie?

De Verenigde Naties hebben 18 juni uitgeroepen tot de dag van de duurzame gastronomie. Een initiatief om bij te dragen aan de zogenaamde SDG’s. The Chef’s Manifesto en Dutch Cuisine hebben ook de principes beschreven. Na alles bestudeerd te hebben kwam er een mooi lijstje uit, van zeven elementen Als je deze dingen doet weet je zeker dat je met je vork en je keuken de planeet een beetje beter eet. 

In het seizoen en dichtbij

Eet met het seizoen mee. Alles wat rijp is is lekkerder en is vaak in de aanbieding, omdat er zoveel van is. Met het seizoen mee koken is trouwens ook zoveel creatiever! Lokaal en dichtbij inkopen en verbouwen dat scheelt transport, broeikasgas en steunt de kleine aanbieders.

Planten in de hoofdrol (80%)

Maak groenten, kruiden, fruit, granen, peulen, wortels, knollen, bessen, zaden, noten en wat er nog meer op het land groeit en bloeit het centrum van je bord. Start je menu daarmee. Scheelt ook in de foodcost.

Vriendelijk voor en zuinig aan met dieren

Een mooi leven, lekker buiten, bij je moeder en vader en een rustige dood. Dat gun je jezelf toch ook? En denk eens hybride, dus aanvullen met bijvoorbeeld bonen. Of gebruik in ieder geval vegetarische zuivel.

Van wortel tot top en dol op kliekjes

Gooi niets weg waar iemand hard voor heeft gewerkt om het in je koelkast of keuken te krijgen. Doe de blaadjes van de bloemkool in een plaattaart en maak pesto van het groen van je radijs. Doe aan upcycling (je restjes verwerken en meer waard maken). Word de koning van de kliekjes. 

Voorzichtig met energie en water

Dit is vooral je gewoontes herzien. Gebruik je kookwater voor de groenten om bonen in te wellen. Heb je ook wat smaak en vitaminen mee. En je halveert je kooktijd. 

Van oudsher: oorspronkelijke recepten en ingrediënten

Streekgerechten worden gemaakt met datgene wat ergens altijd al groeide. Met de lokale pot breng je biodiversiteit terug op de velden. Die vlakbij zijn. 

Iedereen mag en kan meedoen

Diverse teams maken niet alleen meer winst, ze zorgen ook beter voor de natuur en omgeving. Is aangetoond. Dus moeten we werktijden die kloppen hebben en een veilige omgeving waar iedereen zich thuisvoelt.

Liever luisteren?

Voor de podcast change makers vroeg BNR’s Paul van Liempt me het hemd van het lijf. Over het kleine verschil wat ik probeer te maken met mijn gerechten. Of je op fine dining niveau wel plantaardig kunt genieten. En of ik een groot verschil zie tussen macht als commissaris en dienen als Chef? We bespreken ook uitgebreid wat duurzame gastronomie inhoudt


Wil je weten hoe ik je kan helpen in de transitie naar plantforward en duurzaam?