
Leesvoer
Culinair schrijver of schrijvende kok?
-
Boek "Lekker is dat"
Een lees- en doe boek om op een makkelijke manier lekker en duurzaam te koken. Smakelijk verteld, zonder opgeheven vingers.
-
Persoonlijke columns en essays
Aanstekelijke verhalen over gastronomische avonturen. Met essays over het keukenleven. En columns over al dat wat me bezighoudt.
-
Verhalen over duurzame chefs en ontwikkelingen
Portretten van opmerkelijke chefs en toffe adressen in binnen en buitenland.
Lekker is dat
Duurzaam koken kun jij ook
Eind 2024 verscheen dit culinaire lees- en doe boek voor de lichtgroene thuiskok, die wel duurzamer wil koken maar niet goed weet hoe. Alles wat Sheila Struyck als chef geleerd heeft over lekker en duurzaam koken in panklare brokken voor de thuiskoker. Een beetje van dit en een beetje van dat is namelijk al heel wat!
Je krijgt vuistregels zoals: “gooi de smaak niet weg”, en “behandel de groente als je duurste ingrediënt”. Simpele ‘ezelsbruggetjes’, met lekkere gerechten als voorbeeld. Geen lastige theorie en opgeheven vingertjes, maar aanstekelijke verhaaltjes gelardeerd met tips, anekdotes en voorbeelden. Geen studie boek, meer een verzameling columns waar steeds een stukje van leest om geïnspireerd te worden. Stapje voor stapje. En wil je aan de slag? Draai het boek om voor de lekkere recepten, in de volgorde van het seizoenen. Met een simpele uitleg, ingrediënten die in elke winkel te koop zijn. En omdat we in het seizoen koken ook nog betaalbaar. De helft van de recepten zijn zonder vlees, vis en zuivelproducten. En minder dan 20% zijn met een beetje vlees, vis of schelpdier. Dan kun je zelf proeven hoe lekker duurzaam is. Beetje bij beetje.
Omdat Struyck 35 jaar lang ‘gewoon’ heeft gekookt voordat ze professioneel kok op een plant-forward missie werd zijn de recepten echt geschikt voor de thuiskokers. Zo krijg je spelenderwijs de principes van de duurzame keuken in de vingers, zonder dat je doorhad dat je aan het leren was. Zodat jij met zelfvertrouwen ook lekker duurzaam gaat koken. >>meteen bestellen>>
Recensies
-
Sheila geeft je heel veel informatie en kan goed schrijven dus het leest als een trein. En op iedere pagina is er wel iets waarvan je denkt ‘daar heb ik iets aan’. Je leert er echt veel van. Je krijgt vanzelf ook zin om je verder te verdiepen in de transitie naar duurzaam koken. Inspirerend dus!
Kookboekennieuws.nl
-
De 'steak tartare' is echt fantastisch is..... zowiezo super lekker van smaak, echt met heel veel smaken lagen, maar hij smaakt ook echt naar het typerende van de 'echte'. Mijn man is wat afwachtend met mijn 'experimenten' zeker als het om plant based koken gaat, maar hij vond dit echt het lekkerste wat hij ooit gegeten had!!!
Kirsten B.
-
Mijn zonen vallen in je doelgroep: soms wel, soms niet, de flexitariers. Juist voor ons de ouders van 60+ is het fijn om een boek te hebben waarmee je kan koken voor je kinderen als ze langskomen. Of leuk ook om hen te geven. 60+ is niet zo bedreven in het vegetarisch koken.
Cecile MR
-
Hele dagen zit hij te lezen en te lachen.. zo uit zn bed gerold op de zondagochtend en verder waar hij gister is gebleven 😊
Manon v L
-
Wat een mooi nieuws, ik ben zelf erg blij met mijn exemplaar. Eerste druk dus extra speciaal. Ik kan hem van harte aanbevelen voor jezelf of inderdaad ook erg leuk voor onder de boom!
A.S. op Linkedin
Persoonlijke columns en essays

Wat kunnen koks, rugbyspelers, piloten en ondernemers van elkaar leren? Rustig blijven als het mis lijkt te gaan. Na dertig jaar internationaal zakenleven werkt investeerder Sheila Struyck nu ook als chef de cuisine. Ze vertelt hoe je een ‘choke’ voorkomt in het Financieele Dagblad
Essay in het Financieële Dagblad, over perfecte eieren, het belang van ongemakkelijke vragen, maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt en mentale autonomie. En natuurlijk over mijn laatste examen op Le Cordon Bleu. 22 Mei 2021
‘We both understand the acceptance of now’, schreef M.F.K. Fisher aan Julia Child. Ik leerde op Le Cordon Bleu om het moment in zijn volle glorie te omarmen. Dus dat probeer ik ook in een Zoom meeting te doen.
Chefs die het anders doen
Zineb Hattab is een heel bijzondere chef. Ze runt drie zaken en zet haar team op 1. Het is de eerste keer dat ik een chef interview en ze noemt haar hele team. En vertelt hoe ze zichzelf overbodig maakt. Ze voert de groentenrevolutie aan in Zurich én stelt onrechtvaardigheid en onrecht in de horeca aan de kaart. Maar het aller belangrijkste is dat het tot nu toe het lekkerste menu is wat ik dit jaar at. Ze heeft die Michelin ster echt verdiend!
Als expert duurzame gastronomie eet ik in veel zaken in binnen- en buitenland. Voor mijn artikelen spreek ik met chefs en producenten. Voor jullie zet ik zeven signalen op een rijtje waaraan je kunt herkennen dat er met hart voor de planeet en de natuur gekookt wordt.
Over open vuur koken, waarom het juist voor de plantbased chefs tof is en de magie
In Parijs presenteerden we Dutch Cuisine, hoe reageerden de kenners?
Koken met bomen. Meer bomen helpen tegen de opwarming van de aarde. Maar wist je dat ze ook culinaire potentie hebben?
Een Luxemburgse sterrenchef spreekt zich steeds meer uit. Een mooi gesprek over water, nieuwe dingen leren en waarom hij provoceert.
Waarom zou een chef zelf al zijn groenten willen verbouwen? We gingen langs bij de Dyck en ‘l Antic Moli
Internationale koks over koken met de natuur als leidraad.
Botanische dranken, sappen, nul procent. Ze hebben de naam niet mee, maar zijn vaak een mooie manier om roodwaste tegen te gaan en creatief aan de slag te zijn.
Ga je naar London? Dan mag je Silo niet missen. Fingerlicking food, toffe sfeer en er valt wat te leren over werken zonder waste. In een Rotterdams achtig buurtje.Het metro ritje meer dan waard!
Zeven tips -afgekeken bij Silo- om ook in jouw restaurant meer circulair te werken.
Piepjong, maar super gedreven. Naast hun werk in sterrenzaken zoals Spectrum, Flore en De Nieuwe Winkel runnen deze talentenhun eigen ‘restaurant’.
Maak kennis met de Spaanse Emile van der Staak
“In groenten kan je veel meer creativiteit kwijt, dan in vleesgerechten. Ontmoet Begoña Rodrigo, chef en eigenaar van La Salita (*) in Valencia.
Dit is Keiko Kuwakino uit Japan. De beste plantbased chef (female) van 2023. Kijk ons nou…
Snel doorpakken is het credo in de zakenwereld. Ook investeerder Sheila Struyck dacht lange tijd dat snelheid een kwaliteit was. Maar sinds ze ook werkt als chef-kok weet ze hoe belangrijk wachten is. Een goede chef kan de tijd naar zijn of haar hand zetten. En een goede chef in het bedrijfsleven zou dat ook vaker moeten doen.