Doperwten en borage soep, maar kan ook met tuinboontoppen

Voor deze doperwtjes / tuinboontjes soep gebruikte ik een borage (komkommerkruid) van bloem tot steel. Als je dat niet in de wegberm kunt vinden, gebruik je gewoon wilde spinazie, en versier je met een viooltje. Of het topje van de munt die in het recept zit.

In Mei en Juni kun je bij moestuinen tuinboontoppen halen, die worden uit de tuinbonen gehaald om de zwarte luis te weren. Die kun je hier ook heel goed in verwerken. In plaats van doperwten gebruik je drie handen tuinboon toppen. Een paar erwtjes op bonen zijn wel lekker voor de bite. Versieren kan goed met de topjes.

Ingrediënten

  • 200 gram doperwtjes. (diepvries is prima). Houd een handje apart. Drie handen tuinboontoppen en wat diepvries voor de crunch.

  • 150 gr aardappel

  • een grote tak borage (wildplukken). Schil de steel, snijd in stukjes. Houd vier mooi grote bladeren apart, snijd de rest in stukjes. Als je borage niet kunt vinden is 150 gr wilde spinazie ook goed.

  • 250 ml bouillon. Zelfgemaakt van restjes groeten? Of gewoon uit de winkel. Kip of groenten.

  • paar takjes munt

  • 50 gr rijstmeel en zonnebloemolie (voor de tempura van het blad)

  • 50 gr gedroogde tomaat (eigenlijk halfgedroogd)

Benodigdheden

Foodprocessor of staafmixer

Methode

Voor de soep

Schil de aardappel en snijd in dunne schijfjes, zet onder water in pan, voeg wat zout toe en kook zacht in ongeveer 10 minuten. Doe alle doperwtjes of tuinboontoppen erbij (houd 1 handje achter), en de borage steel en bladeren (of de spinaziebladeren). Houd 4-6 bladeren apart. Doe de bouillon erbij. Laat nog 5-10 minuten sudderen tot alle groenten zacht zijn. Pureer met de staafmixer tot alles fijn is. Voeg de bewaarde erwtjes erbij, snijd de muntblaadjes in reepjes en breng op smaak. Als de soep iets te dik is dan doe je er wat water bij.

Voor de tempura

Verhit de olie in een klein steelpannetje tot ongeveer 130 graden. (let dus op dat het niet gaat walmen of roken) Doe een beetje zout en peper door de rijstbloem, voeg een paar druppels water toe, roer tot een papje. Bedek de bladeren met het papje (met je vingers), bak één voor één in de olie in 30 seconden knapperig. Laat uitlekken op een papiertje.

Serveren

Snijd de tomaatjes in kleine blokjes. Verwarm de soep, proef of ie goed op smaak is, drupje azijn is altijd lekker voor een extra laagje smaak en nootmuskaat is ook een mooie aanvulling. Doe in een mooi glaasje, leg een lepeltje tomaat als garnituur erop, leg het tempura blad op de rand van het glas en leg daar een bloemetje of topje munt op.

Previous
Previous

Tomaten ketchup

Next
Next

Caponata met burrata - een 18e eeuwse Siciliaanse recept