#2 - Kunnen tomatenplanten dansen? (spoiler: ja)
Leuk dat je er weer bent. De eerste nieuwsbrief werd heel goed gelezen, en er kwamen een hoop nieuwe aanmeldingen bij. Dat betekent dat ik deze keer met nóg meer plezier mijn verhalen opdis en vertel met wie ik kookte, waarover ik verhalen schreef, welke inspirerende mensen ik sprak en wat voor nieuwe ontdekkingen ik deed op het gebied van de duurzame gastronomie.
Heb je vragen? Een idee voor me om eens uit te zoeken? Let me know. Je kunt gewoon deze mail beantwoorden.
Kun je geuren proeven en smaken ruiken?
Wist je dat wij mensen beter smaken ruiken dan een hond? En dat ik een chef ken die vermouth maakt met de smaak van een ommetje door het bos? Het kan. En als je wilt weten hoe dat zit, lees dan gauw mijn column op Food Inspiration!
Samen maken we het verschil voor de natuur
Deze geluksvogel mocht afgelopen maand spreken op een prachtig event: Future for Nature. Op dit jaarlijkse event inspireren ‘jonge’ natuurbeschermers elkaar met hun initiatieven om de wereld mooier te maken. Ik was behoorlijk onder de indruk van al die ‘warriors for great causes’ met wie ik het podium deelde (spoiler: Jane Goodall hoorde ook in dat rijtje). En toch bleek ook mijn verhaal hier perfect bij aan te sluiten. Waarom? Dat lees je hier
Een oud Siciliaans gerecht
Voor Food Inspiration mag ik met Nina Slagmolen (foto’s) vrouwen portretteren die de toon (gaan) zetten in culinair Nederland. Een van deze vrouwen is natuurlijk mijn ‘af en toe’ baas - Aggy Kan, de kokende eigenaar van 3 Rotterdamse restaurants. Het toffe is: ik mag het recept van haar signature dish met je delen! Ontdek hier het 18e-eeuwse Siciliaanse recept dat het hart van Aggy heeft gestolen en jij ook kunt maken.
Dansende tomatenplanten
Deze maand ontdekte ik dat hommels ideale personeelsleden zijn en dat de professionele keuken en de tuinbouwsector heel veel parallellen blijken te hebben. Ik was op bezoek bij Tomatoworld. De CEO - Miranda van den Ende vertelde me dat ze met een camera elk kwartier een foto nemen van de 12 meter lange planten en dat ze elk kwartier er anders opstaan. ‘Ze dansen’. Een inspirerend bezoek, wat me inspireerde tot een paar heerlijke recepten met tomaten in de hoofdrol! Het leukst vond ik de ketchup. De meeste mensen zijn daar dol op. Maar waarom? Ontdek wat ik leerde van het maken van dit ‘condiment’, en waarom ik fan ben geworden.
Sterren voor botanische gastronomie
Afgelopen maandag werd de nieuwe Michelin sterren uitgedeeld. En hoe, twee sterren voor De Nieuwe Winkel, van Emile van der Staak en een voor restaurant de Kas van Wim de Beer en Jos Timmer. En dat naast hun groene ster. Zij koken de sterren van de hemel (haha) met veel oog voor het land, de biodiversiteit en de natuur. Je kunt met je vork de wereld veranderen. Of zoals René Redzepi van Noma -een van de beste restaurants van de wereld - zegt: 'What we eat matters. There's no conflict between a better meal and a better world'.
Dit voorjaar at ik al bij Wim in de Kas een belachelijk lekker menu dat volledig wordt bepaald door wat er uit zijn kas en tuinen komt (er is dus geen kaart). Voor deze zomer heb ik een tafeltje bemachtigd bij De Nieuwe Wereld. Ik kijk er naar erg naar uit, eten in dit top-restaurant dat geheel vegan kookt op het gebruik van honing na.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Life is food. Sheila