#27 - ‘like a local’ op reis - en waarom dat ook duurzaam is
Omdat iedereen zo lekker in de vakantiesfeer is, deze maand veel tips en lijstjes. Want juist op reis kun je lekker en duurzaam eten. Door te kiezen voor lokale ondernemers én lokale gerechten doe je jezelf en de plek die je zo fijn vindt wel vijf keer een plezier:
Snel de cultuur leren kennen. Streekgerechten ademenen de historie en gewoontes van je bestemming.
Knetterverse gerechten proeven, op de lekkerste manier klaargemaakt.
Een steuntje in de rug voor koks, kleine ondernemers en producenten die met aandacht voor de natuur te werken.
De natuur mooier maken. Door lokale gewassen te eten bevorder je de biodiversiteit. Want alleen als er vraag is hebben de telers een reden om meer verschillende oude gewassen weer te telen. En daar worden de insecten dan weer blij van.
Nieuwe recepten en bereidingen ontdekken. Een oude culinaire wijsheid is: “what grows together, goes well together.”
Zes lijstjes met inspiratie
Voor mijn werk eet ik mezelf regelmatig door Europa heen. Waar ik vroeger elke week in een vliegtuig zat, reis ik nu minder vaak en meestal met de trein. Natuurlijk duurt dat langer dan vliegen, maar ik zie meer en beleef van alles. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het is (bijna) altijd vrolijkmakend en de tijd in de trein gebruik ik om op te schrijven wat ik heb meegemaakt. Speciaal voor jou verzamelde ik mijn reisverhalen.
De eerste stop is London
Met de Eurostar kom je zonder gedoe middenin London aan, dus afgelopen voorjaar ging ik daar eens een kijkje nemen. Op zoek naar plantforward chefs en het Uber Britse fenomeen de afternoon tea. Van decadentie naar koken zonder bin. Natuurlijk houd ik de toffe adresjes niet voor mezelf! Let’s go!
En dan zijn we in twee uur in Parijs
Parijs , daar was ik dit jaar regelmatig voor een project met de Nederlandse ambassade in Parijs en lezingen op Le Cordon Bleu. Een mooie kans om mijn adressenlijstje aan te vullen.
Of ga je liever naar Brussel?
Ook dat gaat razendsnel met de trein. Er valt veel te ontdekken. En dan vooral veel ondernemers met een sociaal hart, die liefde hebben voor de kleine producenten. Van koffiebranders, naar bierbrouwers en cateraars. Brussel was echt verrassend.
Uitstappen in Lyon
De meesten razen door de stad op weg naar het zuiden, maar wist je dat dit de gastronomische hoofdstad van de wereld is? Makkelijk bereikbaar met de TGV en lekker overzichtelijk. Gezellig, gastronomisch, maar vooral toegankelijk. Mijn favoriete plek om een nachtje te slapen en daarna weer door te railen. Lees hier alles over de favoriete bedevaartsplaats van menig chef. En waarom Lyon ook een plek is voor duurzame gastronomie.
Girona, poort naar de Costa Brava
Overweldigende natuur en getalenteerde chefs. Echt de moeite van een culinaire roadtrip waard. Lees het spannende verslag van “bezeten van eten” culinair journalist Dijlan van Vlimmeren. Wat een plezier om onze trip nog een keer door haar ogen te beleven. Klik hier als je benieuwd wat ik op andere dagen doe in de Spaanse keukens.
Chillen in Tarifa
De laatste stop is een plek waar je niet met de trein komt: Tarifa. Maar verder is alles slow en relaxed in deze magische stad. Ik was echt verrast door de culinaire scene ter plekke en ga er zeker nog een keer naar toe terug. Ga je mee?
Enneh… vind je dat fleurige tuintje waar we hieronder zo druk mee zijn op de foto er lekker uitzien? Dan vind je hier het recept. (’t is een van m’n favorieten, want je kunt volledig meebewegen met de seizoenen en er dus volop mee variëren!).
Ook duurzamer te werk gaan?
Word je enthousiast van de inspiratie over (bijvoorbeeld) Lyon en hoe de vrouwen zo’n stempel hebben gedrukt op koken met locale ingrediënten? En zoek je nieuwe concepten of een duurzame positionering? Ik denk graag met je mee. Hier lees je hoe dat werkt, zo’n culinair samenwerkingstraject. Neem even contact met me op (klik gewoon op reply) als je wil sparren over de mogelijkheden.
Life is food. Sheila
PS, Mijn verjaardagsactie heeft bijna honderd nieuwe lezers opgeleverd. Ken jij nog iemand die dit ook leuke content vindt? Veel dank voor het doorsturen!
En mocht jij nou deze brief doorgestuurd hebben gekregen, dan kun je je hier opgeven voor de volgende edities!