#11- Tikkie doorslaan

Bij de kookfabriek trof ik mede-cusinières Annemiek van Leeuwen van the Farm Kitchen en Susan Aretz, journalist, kookboeken schrijver en borrelplank expert.

Tikkie verder

Als chef in de duurzame gastronomie werk ik al jaren 80/20 volgens de Dutch Cuisine principes : 80% groenten, 20% vlees of vis. Dat levert heerlijke plant-forward gerechten op. Nu heb ik besloten om nóg een tikkie verder te gaan. Bij Change Inc werk ik als ‘chef van het huis’ zonder vlees of vis en beperken de eieren, room en de boter. Omdat we willen dat meer mensen ontdekken hoe lekker dat is. Én dat vegan of vegetarisch koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Vanaf nu zul je daarom meer vega en vegan gerechten op mijn website terugvinden. En ik nodig je uit - zelfs als je stiekem erg van vlees en vis houdt - om het eens uit te proberen en je te laten verrassen. Schuif bijvoorbeeld eens aan bij een pop-updiner bij De Groene Afslag, of maak zelf eens de kleurige borrelplank die je verderop in deze nieuwsbrief vindt. Lekker doorslaan.

 

Eerste pop-updiner uitverkocht

Dacht je bij het lezen van bovenstaande tekst: een pop-updiner, wat is dat? Dan heb ik meteen slecht nieuws voor je: de eerste editie is al uitverkocht! Op 11 maart kook ik samen met Graham Sidney, de chef van restaurant De Groene Afslag, een 100% plant-based pop-upmenu. Omdat de kaarten in no time weg waren, hebben we meteen nóg twee pop-updiners gepland in april. Ontdek hier wat zo’n pop-updiner inhoudt en reserveer vast een plekje in april!

Met Graham aan het bespreken wat we in April op het menu gaan zetten. Kom je ook?

Borrelplanken van de toekomst

Sinds ik met De Groene Afslag en met Change Inc samenwerk, maak ik steeds vaker gulle, gastvrije plantforward borrelplanken. Wat een feest! Ik zie aan de reacties dat het heel verrassend is dat je ook lekker kunt borrel(happ)en zonder worst en vlees, en met veel minder kaas. Wil jij binnenkort ook de show stelen met zo’n kleurrijke borrelplank? Inspiratie en recepten. Heel veel recepten! en je hoeft echt niet alles zelf te maken, slim inkopen is ook goed koken….

“Het lijkt wel een gezellig dorpje’”, hoorde ik. En toen ik weer keek was de plank leeg.

 

Hoe moet dat nu met de klassieke Franse keuken?

Zoals je misschien weet ben ik opgeleid tot chef-kok aan het gerenommeerde Franse kookinstituut Le Cordon Bleu. Nu staat de klassieke Franse keuken vooral bekend om vlees en roomboter. Is dat nog wel houdbaar? Of heeft de Franse klassieke keuken haar langste tijd gehad, nu we massaal op zoek zijn naar duurzaam en gezond? Ik besloot het ze op de man - eeeh, vrouw - af te vragen. Tijdens een meeloopdagje in het Parijse hoofdkwartier mocht ik al mijn vragen stellen. De antwoorden lees je in mijn column voor Food Inspiration.

Plant-based signature dish van teaching chef Alexandra Didier

 

Starstruck. Sterren tellen in de Beurs van Berlage

Waar Le Cordon Blue al diverse opleidingen voor duurzame gastronomie aanbiedt, sijpelt de plant-forward keuken langzaam de Nederlandse keuken in. Maar hier liggen nog kansen, merkte ik bij het gala van Les Patrons Cuisiniers. Tijdens de grootste chef’s table ooit (met 28 Michelinchefs en 150 man personeel aan het werk) bevatten alle zes gangen vis of vlees. Dat er geen plant-based gerechten werden geserveerd was overigens het énige verbeterpunt dat ik kon verzinnen voor dit bizar indrukwekkende event. In mijn uitgebreide culinaire verslag van deze bijzondere chef’s table lees je er alles over. 

Met al die sterren (chefs) op de foto. Ik ben er nog een beetje van onder de indruk.

 

Laat van je horen

Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wist je trouwens dat jij mij ook kunt inschakelen als private-dining-chef, waarbij ik jou en je gezelschap tijdens een Chefs Table laat proeven hoe ook jij met je vork de planeet een beetje beter kunt eten?

Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keukenvraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. 

Life is food.

Sheila 

PS, delen is lief, dank je wel. 

Previous
Previous

Waarom maakt horeca weinig werk van diversiteit?

Next
Next

Denkt een chef straks nog over smaak, keuze en genot?